vrijdag 24 februari 2012

Waarom?

Het lijkt mij dus leuk om hier allerlei herinneringen die ik heb te gaan plaatsen. Dat kan zijn een foto met daarbij de herinneringen die ik daarbij heb, of een voorwerp waarbij ik herinneringen heb. Het kan dus van alles zijn. En het zal over mijn leven gaan. Ik ga proberen om hier foto,s te plaatsen en dan daar een verhaal bij te maken van iets wat op die foto staat. Ik zal maar gelijk gewoon beginnen.
Op deze foto zie je het gezin waar ik in geboren ben. Mijn ouders hebben zeven kinderen gekregen en ik was de vijfde. Hier om mij heen staan dus mijn broers en zus. Je kunt wel zien dat er toen al veel hand vlijt was. Mijn zus en broers staan hier met diverse gebreide kleding. Ik weet niet of mijn moeder dat allemaal zelf breide, het zou maar zo kunnen zijn dat tante,s ook het nodige deden. Ik was denk ik zo een drie maanden oud op deze foto. Ik werd geboren op een hele koude dag in Februari.Het was zelfs zo koud dat ik naast de kachel in de wieg moest staan met drie kruiken. Toen ik drie maanden was kreeg ik kinkhoest. Ik denk dat het na deze foto is. Maar op school waar mijn broers zaten hadden ze kinkhoest. Mijn moeder had gevraagd aan de huisarts of het nog kwaad kon voor de baby, maar dat zou niet zo zijn. Omdat ik antistoffen via de borstvoeding binnen kreeg. Helaas kreeg ik het dus wel. En ben ik behoorlijk ziek geweest. Gelukkig kreeg ik borstvoeding want volgens de huisarts was dat mijn behoud geweest. Achter mijn oudste broer zie je aan de muur een rekje met daar kranten in. Dat was een pijpenrek waar je kranten in kon bewaren. Dit natuurlijk met de gedachte dat je met een lekker pijp opgestoken de krant ging zitten lezen. Eerlijk gezegd heb ik mijn vader dat nooit zien doen. En ik kan me ook niet herinneren dat er werkelijk pijpen in hebben gehangen. Zal vast wel. Wat te denken van het kleedje op de schoorsteen? Dat zijn de herinneringen die deze foto bij mij boven brengen.
Op deze foto sta ik met mijn ouders. Achter in de tuin met de kastanjeboom nog klein. Op deze foto kun je hem net niet zien. Die boom heeft heel wat stoofperen geleverd. En heel wat kinderen uit de buurt buikpijn bezorgt.Die stalen de peren uit de boom om ze vervolgens te gaan eten. Maar helaas kun je stoofperen niet zo eten. Je kon er ook lekker in klimmen en aan schommelen. Je kijkt tegen de ramen aan van onze huiskamer. Waar later regelmatig een sjoelschijf door vloog als er gesjoeld werd. Dan wilde mijn moeder de Rode velours gordijnen dicht doen, maar dat vond mijn vader te donker. Met het gevolg dat er in het vuur van het spel een schijf vanuit de sjoelbak over de rand zo het raam door ging..... En op een gegeven moment kwamen er alleen nog maar ramen in met tuinbouwglas. Wat een leuke gordijnen hangen er. Die kan ik mij nog wel herinneren als dat ze er waren. En tussen de schuur en het huis was toen nog geen serre, die later er tussen is gemaakt. Maar er was wel een stok waar het kleed opgehangen kon worden om geklopt te worden. En dan de regenton....voor de planten. En voor de wol die uitgehaald was. Dan werd die op een plank gespannen en in de regenton gelegd. Om dan later weer gedroogd te worden en de kringels van het vorige breiwerk eruit waren. Kon je ze weer netjes op een bol winden en her gebruiken. Dan mocht je met je armen omhoog zitten met zo een streng en dan rolde mijn moeder de bol wol... Volgende week weer een nieuw blog, zo zal ik proberen er elke week eentje te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten